Brandbjerg 1983

 

Fra den 17. til 27. juli gik det igen løs på Brandbjerg. Stævneledere var Niels Jørgen Steen og Holger Laumann.

Lærerholdet talte denne gang nye kræfter som Jens Søndergaard, der sammen med Ole Matthiessen stod for mainstreamholdet, også kaldet Jazz i korte bukser, Peter Thorup var tilbage med et blueshold, og der var den svenske trompetist Ulf Adåker, kendt fra gruppen Egba. Blandt andre danske instruktører var Morten Højring og Ole Rømer.

Der var stor interesse omkring nyskabelsen af et funk big band instrueret af Bjarne Thanning, orkesterleder for det succesfulde Blast Big Band, som var startet efter Brandbjerg stævnet i 1980, og som i front havde Hanne Boel, Lise Dandanell og Tina Schaefer.

Det trak specielt mange kvindelige sangere, så 40 ud af de 150 deltagere var kvinder, som kom til at præge stævnet på sammenspilsholdene, da ikke alle kunne blive solister med big bandet.

For at holde gang i sangerne som havde svært ved at finde nogen at spille sammen med uden for de faste hold, startede Ole Matthiessen om aftenen en sangerindepavillion, hvor man arbejdede med numre fra den store amerikanske sangbog, diverse ballader og standards. Noget, som efterfølgende medførte et boom i antallet af sangerinder, som begyndte at synge jazz. Blandt de mange sangere var Vibeke Nørby, Anne Kjerulff, Annette Riis, Trine Dansgaard, Ane Kramme Abildtoft, Cæcilie Norby og Anne Dorthe Michelsen. Der var til gengæld vist ingen nye kvindelige instrumentalister, mens der på herresiden var nye talenter som saxofonisterne Lars Møller og Colin Watson, vibrafonisten Uffe Savery, guitaristen Torsten Gislason, bassisten Torben Westergaard og trommeslageren Søren Jønck.

                                                                                                                              Harald McViuff

 

Peter Thorup befandt sig så godt på stævnet, at han fra den ene dag til den anden stoppede med at drikke elefantøl, hvilket efter en kollaps medførte et kortere ophold på Vejle Sygehus, hvor lægen sagde til ham, at sådan noget måtte han aldrig gøre igen.

Han hersede utrætteligt med sit hold med sangerne Trine Dansgaard og Ane Kramme Abildtoft, som han kaldte for hønsene, og som efter stævnet i flere år bagefter sang kor for ham.

En anden deltager på holdet  den originale århusianske saxofonist og mundharpespiller Harald McViuff.